اصول و قوانین حسابداری
حسابداری یکی از حرفههای مهم، کاربردی و سخت به حساب میآید، چرا که اگر یک حسابدار، کوچکترین اشتباهی را در حرفهی خود انجام دهد، میتواند خسارت و ضررهای مالی بسیاری را برای شرکت و سازمانی که در آنجا مشغول به کار است، به وجود آورد، بنابراین فرد باید مهارتهای خود را در این زمینه بهبود دهد تا مشکلی از این بابت ایجاد نشود. در ادامه اصول و قوانین حسابداری را بررسی میکنیم.
توجه داشته باشید که قوانین حسابداری که قصد داریم آنها را بررسی کنیم برای این رشته بسیار مهم هستند و اگر شما تصمیم دارید در این حوزه مشغول به فعالیت شوید، توصیه میکنیم که به صورت دقیق ادامهی مطلب را مطالعه کنید، همچنین سعی کنید از این نکات و قوانین در هنگام کار، استفاده ببرید. شما با دانستن این نکتهها میتوانید از یک حسابدار که سابقهی طولانی در این حوزه دارد، بهتر عمل کنید.
حسابداری چیست؟
با گسترش کسبوکارهای مختلف و پیچیدهتر شدن اصول مدیریت مالی و همچنین قوانین مالیاتی، تصمیمگیری برای آینده مالی یک شرکت بهتنهایی توسط مدیر آن کسبو کار امکان پذیر نیست بلکه برای این کار به مشورت چندین حسابدار و مدیر مالی با تجربه نیاز دارد. نیاز روزافزون کسبوکارهای مختلف به افرادی که در تجزیه و تحلیل امور مالی تسلط دارند در کنار نرم افزار حسابداری باعث شده تا مشاغلی مانند حسابداری نقش پررنگی پیدا کنند و افراد زیادی بهدنبال یادگیری مهارتهای لازم برای این حرفه باشند.
یادگیری حسابداری به دو روش تجربی و تئوری انجام میشود.
در روش تجربی افرادی که علاقهمند به یادگیری این حرفه هستند میتوانند با مراجعه به موسسات مختلف اطلاعات لازم را درجهت نحوه کار بدست بیاورند و با فعالیت در شرکتهای مختلف تجربه کسب کنند.
راه دیگر یادگیری حسابداری روش تئوری است؛ رشته حسابداری یکی از رشتههای شناور در سه رشته علوم تجربی، ریاضی و علوم انسانی است و ریاضی مهمترین درس آن است پس هر فردی که به ریاضیات علاقه داشته باشد میتواند از این سه رشته وارد حسابداری شود و مدرک دانشگاهی آن را کسب کند.
یادگیری حسابداری بهصورت تجربی یا با تحصیلات دانشگاهی در بازار کار کمی تفاوت دارد زیرا برخی از اصول حسابداری فقط در دانشگاه تدریس میشود برای مثال فردی که حسابداری را بهصورت تجربی یاد گرفته نمیتواند بین دارایی کوتاهمدت و بلندمدت یک شرکت تفاوت قائل شود یا نمیداند چگونه استاد مربوط به معاملات ارزی را ثبت کند.
این تفاوتها باعث میشود تا موقعیت برای پیشرفت شغلی حسابداران با مدرک دانشگاهی بیشتر فراهم باشد و افرادی که بهصورت تجربی این حرفه را آموختهاند بهعنوان حسابرس فعالیت کنند نه حسابدار.
از طرفی دیگر افرادی که فارغ التحصیل رشته حسابداری هستند با کسب تجربه و ارتقاء مدارک دانشگاهی خود میتوانند بهعنوان مدیر مالی شرکت فعالیت کنند و به مدیران و سهامداران آن سازمان در جهت بهبود آینده مالی مشاوره بدهد.
اصول و قوانین حسابداری چیست؟
تمامی قوانین و نکاتی که یک حسابدار حرفهای باید از آنها آگاه باشد، بسیار بیشتر از آن هستند که به یکباره در این مقاله به آن بپردازیم؛ اما امیدواریم با معرفی برخی از مهمترینهای آنها و اشاره مختصر به برخی دیگر، زمینه مطالعه دقیقتر قوانین را برای شما فراهم کنیم.
- استانداردهای حسابداری
هر حسابدار قبل از هرکاری باید با مراجعه به این استانداردها با چارچوب اصلی فعالیت خود آشنا شود.
استانداردهای حسابداری را سازمان حسابرسی کشور تدوین میکند و در آنها رفتاری که حسابدار در شرایط گوناگون باید داشته باشد پیشبینی شده است. کاربرد این استانداردها برای صورت های مالی و ارائه اطلاعات مفید در مورد وضعیت مالی، عملکرد مالی و انعطافپذیری مالی واحد تجاری جهت تصمیمگیری استفادهکنندگان است.
- قانون مالیاتهای مستقیم
مالیات و محاسبات مربوط به آن جزو بخشهای اساسی امور حسابداری هستند.
بدلیل درآمدزا بودن فعالیت در حوزههایی همچون مشاوره مالیاتی و تهیه و تنظیم اظهارنامه و نیز اهمیت بالای منافع واحدهای اقتصادی که در گرو مالیات است، حسابداران باید با مقررات مالیاتی کاملاً آشنا باشند.
در قانون مالیاتهای مستقیم کشور به مواردی مانند مالیات حقوق پرسنل، مالیات اجاره، مالیات عملکرد و غیره با جزئیات اشاره شده که آخرین نسخه آن را میتوانید از سازمان امور مالیاتی دریافت کنید.
بطور کلی حفظ منافع مالی یک واحد اقتصادی به فعالیت دقیق حسابدار در حوزه مالیاتی بستگی دارد و باید کاملا با قوانین جدید آن آشنا باشید. بخش مالیات را به جرات میتوان جزو مهمترین قوانینی که یک حسابدار باید بداند دانست.
- قانون مالیات بر ارزش افزوده
مالیات بر ارزش افزوده که با نام VAT شناخته می شود، مالیاتی است عام که در چند سال اخیر توسط دولت وضع شده و از فعالان کسب و کار (شخصیت های حقوقی و حقیقی) از مرحله تولید تا توزیع، اخذ می شود. وقتی یک پیراهن تولید می شود تا به دست مصرف کننده برسد، ده ها خدمت روی آن انجام می شود و باید مالیات آن ها جداگانه پرداخت شود. مالیات بر ارزش افزوده به سه دسته مصرفی ، درآمدی و تولیدی تقسیم بندی می شود و مشمولان، باید نسبت به پرداخت مالیات و عوارض در موعد مقرر اقدام تا مشمول جرایم نشوند. بدلیل جرایم سنگینی که عدم رعایت این قانون در پی دارد، هر حسابدار باید آن را بطور دقیق مطالعه کند و از بروز هزینههای جبرانناپذیر جلوگیری کند.
- آییننامه تحریر دفاتر قانونی
دفاتر قانونی جایی است که کلیه عملیات مالی شرکت و بنگاههای اقتصادی پس از تایید مدیریت ثبت میشوند.
داشتن دفاتر قانونی و ثبت رویدادهای مالی در آنها الزامی است و حسابداران بعنوان نویسندگان آییننامههای تحریر مربوطه آشنا باشند. این دفاتر توسط بازرسان مالیاتی مورد بررسی قرار میگیرند و از اینرو سهلانگاری در تنظیم آنها ممکن است تبعات ناگواری بهمراه داشته باشد.
چگونگی تنظیم و کار با این دفاتر جزو مهمترین قوانینی که یک حسابدار باید بداند است.
- قانون کار
شرایط و ضوابط میان کارگر، کارفرما و شرایط محیط کار در قانون کار مورد بررسی قرار گرفتهاند.
آشنایی با این قانون برای عقد قرارداد، تعیین حقوق پرسنل، حقوق کارگر و کارفرما نسبت به هم و بطور کلی حق و حقوق تمام افراد حاضر در شرکت لازم است.
بعنوان یک حسابدار برای انجام امور مالی و محاسبات مربوطه به دانستن قانون کار نیاز خواهید داشت و تسلط به آن جایگاهتان را بهبود میبخشد.
- قانون تامین اجتماعی
قانون تامین اجتماعی به مسائل حقوقی و مالی میان کارگران و کارفرمایان در زمینه بیمه، بازنشستگی، از کار افتادگی، درمان و غیره میپردازد.
محاسبات مربوط به سهم بیمه و حقوق کارگران یک واحد تجاری از کارهای مهم حسابداران بحساب میآید. قوانین بیمه و تامین اجتماعی نیاز به مطالعه دقیق دارند و با داشتن دانش کافی میتوانند به یکی از زمینههای پردرآمد برای حسابداران تبدیل شوند.
- قانون تجارت
قوانین تجارت در مقیاس شرکتها شکل گرفتهاند.
در قانون تجارت ضوابط مربوط به تشکیل شرکتهای تجاری، وظایف سهامداران و بازرسان، نحوه تقسیم سود، انحلال شرکتها، تشکیل جلسات و سایر مسائل مورد بررسی قرار میگیرند.
آشنایی حسابداران با قانون تجارت بمنظور اتخاذ تصمیمات مناسب در مواقع لزوم اهمیت بسیار زیادی دارد.
- قانون مجازات اسلامی
در قانون مجازات اسلامی به تخلفات مالیاتی اشاره شده و جزای سنگینی برای مرتکبین و شرکای جرمهایی از این دست در نظر گرفته شده است.
بنابراین باید با مطالعه قوانین مالیاتی و مالیات بر ارزش افزوده جلوی امکان وقوع هرگونه قصور و خطا در محاسبات گرفته شود. کوچکترین خطا از سوی حسابدار که مشمول مجازات اسلامی شود تبعاتی جبرانناپذیر در پی خواهد داشت.
- قانون حمایت از حقوق مصرفکننده
قانون حمایت از مصرف کننده بصورت جامع وظایفی را برای عرضه کنندگان محصول یا خدمت و نیز حقوقی را برای مصرفکنندگان در نظر گرفته است.
بخشی از این قوانین به نحوه قیمتگذاری و محاسبات آن، محاسبه میزان سود، شرایط مرجوع کردن کالا و بازگرداندن هزینه به مشتری و سایر مسائل حسابداری میپردازد که باید قوانین آن را برای مواجه با این شرایط بخوبی بدانید.
نتیجه گیری
در بالا تعدادی از قوانینی که یک حسابدار باید بداند را توضیح دادیم که از سایرین مهمتر بودند. مطمئنا با بررسی و شناخت دقیق چالشهای قانونی علاوه بر امنیت و مرتبه شغلی بهتر، براحتی میتوانید مانع از بروز خسارات جبرانناپذیر قانونی و قضایی شوید.
مرکز مالی اقتصادی همت تراز خدمات خود را در زمینه حسابداری و حسابرسی ، مباحث مالی و مالیاتی، خدمات قوانین کار به عنوان شرکت حسابداری در اصفهان به صورت گسترده ارائه می دهد اگر شما صاحب کسب و کار هستید و در مدیریت حسابداری ومالی و مالیاتی نیاز به کمک دارید می توانید کارشناسان خبره همت تراز را همراه خود داشته باشید.