چه تراکنش های بانکی دارای معافیت مالی هستند؟



تراکنش های بانکی

تراکنش مجموعه‌ای از دستورات و عملیات که بصورت همزمان و یکپارچه در سیستم اطلاعاتی و پایگاه داده رخ می‌دهد، را میگویند؛ حال اگر این تراکنش در سیستم بانکی و روی حساب اشخاص حقیقی و حقوقی رخ دهد، به آن تراکنش های بانکی گفته می‌شود.

در این مقاله از مرکز مالی اقتصادی همت تراز، موسسه حسابداری اصفهان که در زمینه های خدمات مالیاتی از جمله : تهیه صورت های مالی شرکت ها، پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان، دفاع از پرونده های مالیاتی و کاهش مالیات، تهیه صورت های مالی شرکت ها، مالیات بر ارزش افزوده فعالیت می کنند، تصمیم داریم درباره اینکه چه تراکنش های بانکی دارای معافیت مالی هستند صحبت کنیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.

تراکنش مالی چیست ؟

در صورتی که تراکنش بانکی منجر به کسب درآمد برای صاحب حساب گردد، مشمول مالیات بر تراکنش بانکی خواهد بود و مودی بایستی مالیات آن را طبق قوانین پرداخت نماید که در صورت عدم پرداخت، مودی دچار فرار مالیاتی خواهد شد و عواقب سختی را بدنبال خواهد داشت.

انواع تراکنش بانکی

نقل و انتقال وجه با استفاده از ابزارهای پرداخت (مثل کارت بانکی) توسط ابزارهای پذیرش (مثل درگاه پرداخت اینترنتی) در بازه‌های زمانی مشخص و حتی با سقف معین امکان‌پذیر خواهد بود. حال این تراکنش‌ها انوع مختلفی دارد که در اینجا به آن اشاره خواهیم کرد:

  • تراکنش خرید
  • تراکنش پرداخت قبض
  • تراکنش موجودی
  • تراکنش مغایرت بانکی
  • خطای تراکنش ناموفق
  • نکات مهم درمورد تراکنش مالی

برخی از تراکنش‌های بانکی بدلیل نداشتن ماهیت درآمدی، از حسابرسی‌ها و دادرسی‌های مالیاتی معاف‌اند، مانند دریافت و پرداخت حق شارژ، تسهیلات بانکی دریافتی، انتقال بین حساب‌های بانکی شخص، وجوه دریافتی ناشی از جبران خسارت و… است. البته در صورت ارائه اسناد و مدارک مثبته دال بر فعالیت‌ اقتصادی مؤدی که منجر به درآمد شده باشد و بر خلاف اظهارات مودی باشد، جرایم مالیاتی غیرقابل بخشش به آن تعلق می‌گیرد.

در اینجا تراکنش‌های که ماهیت درآمدی نداشته را بیان خواهیم کرد:

  1. تراکنش بانکی که مربوط به اعضای هیات مدیره و سهامداران اشخاص حقوقی با تایید شخص حقوقی مورد نظر باشد
  2. دریافت و پرداخت حق شارژ
  3. دریافت و پرداخت به حساب بستگان (در صورتی که ماهیت درآمدی آن توسط اداره امور مالیاتی اثبات نشود)
  4. تسهیلات بانکی دریافتی
  5. انتقالی بین حساب‌های بانکی شخص
  6. انتقال بین حساب‌های شرکا در مشاغل مشارکتی
  7. تنخواه‌ واریزی به حساب اشخاص توسط کارفرما با تایید کارفرمای ذی ربط
  8. دریافت‌ و پرداخت‌ سهامداران و اعضای هیات مدیره اشخاص حقوقی که طرف مقابل آن در دفاتر شخص حقوقی در حساب‌های دریافتنی و پرداختنی (جاری شرکا) منظور شده است.
  9. قرض و ودیعه دریافتی و پرداختی
  10. وجوه دریافتی ناشی از جبران خسارت

اظهارات مکتوب مؤدیان در خصوص تراکنش‌های بانکی، یکی از مهمترین اسناد و مدارک برای تعیین درآمد مشمول مالیات است و در مواردی که مؤدی در اظهار مکتوب خود ماهیت هر یک از تراکنش‌های بانکی سال ۱۳۹۷ و قبل از آن را اعلام کند و اسناد و مدارک مثبته دال بر خلاف اظهارات مؤدی بدست نیاید، ملاک و مبنای رسیدگی ادارات امور مالیاتی قرار می‌گیرد. ور در صورتی که مدارک بر خلاف اظهارات مودی باشد، این اسناد و مدارک ملاک مطالبه مالیات و جرائم متعلقه با رعایت مقررات قرار گیرد، با عنایت به مفاد ماده ۱۹۱ قانون مالیات‌های مستقیم جرائم مالیاتی آن قابل بخشش نیست.

موارد عدم نیاز به حسابرسی تراکنش بانکی

درصورتیکه به هر نحو تراکنش‌های بانکی ارسالی در حسابرسی‌های قبلی در اختیار ادارات امور مالیاتی قرار گرفته باشد، و شماره حساب‌های مربوطه در صورت مجلس‌های موضوع مواد ۹۷ و ۲۲۹ ق.م.م درج شده، در رسیدگی‌های قبلی اسناد و مدارک آن توسط مؤدی ارائه شده یا گردش حساب‌های بانکی در دفاتر قانونی مؤدی ثبت شده باشد و همچنین در مواردی که ادارات امور مالیاتی در رسیدگی‌های قبلی از گردش حساب‌های مربوط اطلاع داشته باشند، حسابرسی مجدد تراکنش‌ها و یا حساب‌های بانکی مذکور موضوعیت نخواهد داشت.

مالیات تراکنش های بانکی چیست؟

مالیات تراکنش بانکی، یکی از داغ‌ترین انواع مالیات‌ها در ایران است؛ که به شدت ذهن افراد جامعه را درگیر کرده و ابهامات زیادی در این‌خصوص برای آن‌ها ایجاد کرده است، اما باید بدانیم که هر تراکنش بانکی مشمول مالیات نیست یا به عبارتی تراکنش‌های بانکی معاف از مالیات وجود دارد که در قانون مشخص شده است.

مالیات تراکنش بانکی چگونه محاسبه می شود؟

ماده 131 ق.م.م و دستورالعمل سازمان امور مالیاتی و تعیین کننده نحوه محاسبه مالیات تراکنش بانکی هستند، برای محاسبه آن باید میزان فروش یا درآمد اشخاص محاسبه شود؛ برای کار ابتدا جمع تراکنش‌های بی اثر یا معاف از جمع واریزی به همه حساب‌های بانکی کسر می‌شود تا میزان درآمد خالص محاسبه شود.

نکات مهم درمورد تراکنش مالی

در مورد تراکنش‌های بانکی به‌خصوص مالیات تراکنش بانکی سعی بر این شده که به نکات مهمی در این خصوص اشاره شود.

سقف رسیدگی به تراکنش‌های بانکی

  • اشخاص حقیقی فاقد شغل که پرونده مالیاتی فعال ندارند تا سقف مبلغ 5 میلیارد ریال در سال
  • مستمری بگیران نهادهایی مانند کمیته امام خمینی(ره) تا 10 میلیارد ریال در سال
  • بازنشستگان ارگان‌های مختلف تا سقف 20 میلیارد ریال

نتیجه گیری

تقریبا عموم افراد جامعه به صورت روزانه با تراکنش مالی و تراکنش بانکی سروکار دارند، زیرا تمامی افراد برای خرید و فروش نیازهای روزانه، کالا و خدمات اقدام به پرداخت یا دریافت پول از طریق سیستم بانکی می‌کنند، به عملیات صورت گرفته جهت نقل و انتقال پول در سیستم بانکی تراکنش مالی می‌گویند. ما در مرکز مالی اقتصادی همت تراز سعی کردیم که شما را با تراکنش‌ مالی و بانکی آشنا کنیم تا با داشتن آگاهی، کمتر دچار سردرگمی شده و بتوانید از پرونده خود دفاع کنید، یا در صورت پیچیدگی در پرونده تراکنش های بانکی خود می توانید از کارشناسان و متخصصان ما در این مرکز بهره مند شده تا با خیالی آسوده به ادامه مسیر خود بپردازید.

خدمات ارائه شده در مرکز مالی اقتصادی همت تراز

در زیر به نمونه ای از مهم ترین خدمات مرکز مالی اقتصادی همت تراز می پردازیم : 

پاسخگوی سوالات شما
جهت پاسخگویی به سوالات مالی و مالیاتی خود می توانید از خدمات رایگان مرکز مالی اقتصادی همت تراز از قبیل مشاوره مالیاتی در زمینه تراکنش های بانکی، مشاوره مالیاتی املاک و خانه های خالی، مشاوره مالیاتی در راستای ماده 181 و پلیس مالیاتی، مشاوره مالیاتی اصناف، مشاوره مالیات فهرست معاملات فصلی، مشاوره مالیاتی سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی استفاده کنید. کافیست با مشاوران مرکز مالی اقتصادی همت تراز از طریق فرم زیر در ارتباط باشید. کارشناسان همت تراز در اسرع وقت با شما در ارتباط خواهند بود.
=
خدمات مشاوره Consulting services
مجوزها authorizition
03136640167