نکات پایانه های فروشگاهی



نکات پایانه های فروشگاهی

امروزه یکی از موضوعات داغ مالیاتی در کشور پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، صورتحساب الکترونیکی، حافظه مالیاتی است.

قانون گذاران در مواردی مانند اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم مصوب  ۱۳۹۴، قوانین بودجه و قانون برنامه توسعه، پیگیر این موضوع بوده‌اند. اما تصویب «قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان» از جمله مهم‌ترین اقدامات این زمینه بوده است.

نظام یکپارچه قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان، یک نظام جامع، کامل جهت جمع آوری و پردازش اطلاعات در سطح ملی است. مهم‌ترین و اصلی‌ترین نکته این قانون، داده‌ها و اطلاعات جمع‌آوری شده است که از مدیریت جریان اطلاعات مالی و مالیاتی مودیان شروع شده و با مدیریت اطلاعات اقتصادی، تجاری و مالی تکمیل می شود.

پایانه های فروشگاهی

طبق تعریف سازمان امور مالیاتی رایانه، دستگاه کارتخوان بانکی (pos)، درگاه پرداخت الکترونیکی یا هر وسیله دیگری که امکان اتصال به شبکه های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مودیان را داشته و از قابلیت صدور صورتحساب  الکترونیکی برخوردار باشد.

مراحل ثبت نام در پایانه های فروشگاهی

در مرحله اول، مودی مالیاتی باید در سامانه  tax.gov.ir نسبت به دریافت نام کاربری، کلمه عبور و کد اقتصادی اقدام می نماید. سپس اقدام به دریافت دستگاه کارت خوان بانکی که در حساب های خود به عنوان منبع درآمد معرفی کرده است می نماید بدین صورت که فرم مربوطه که از بانک دریافت نموده را تکمیل و به بانک تحویل می دهد.

سپس به سایت درگاه ملی خدمات مالیات، سامانه  my.tax.gov.ir مراجعه نموده و با دریافت رمز یکبار مصرف وارد میزکار خود می شود. در این صفحه، مودی مالیاتی باید از منوی سمت راست، گزینه سامان دهی پذیرنده های بانکی، کلیک کند. لیست تمام دستگاه های کارتخوان و درگاه  پرداخت اینترنتی مودی در قسمت چپ صفحه، مشاهده می شود. در این مرحله لازم است مودی، دستگاه یا درگاه مورد نظر را انتخاب و از قسمت پایین صفحه، بر روی دکمه الصاق، کلیک نماید. حال، متقاضی می تواند برای ثبت مشخصات پایانه فروشگاهی و الصاق دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت اینترنتی به پرونده مالیاتی، اقدام نماید.

به این نکته توجه شود اتصال پایانه فروشگاهی به پرونده مالیاتی، جایگزین ارسال اظهارنامه مالیاتی نبوده و مودی همچنان، ملزم است تا در موعد قانونی، اظهارنامه خود را تسلیم نماید.

مراحل ثبت نام در سامانه مودیان

در این مرحله، یک کد احراز هویت یکبار مصرف روی شماره موبایل اعلام شده، ارسال می‌شود. این کد برای اطمینان از تطابق کد ملی و شماره موبایل است. که مدت اعتبار این کد 6 دقیقه است.

  • مرحله دوم: نهایی کردن سامانه مودیان مالیاتی

 در صفحه بعد، وارد «داشبورد مالیاتی» می‌شوید. خلاصه‌ای از تمام اطلاعات مالیاتی شما در اینجا نمایش داده می‌شود. برای مشاهده  اطلاعات جزئی‌تر از منوهای سمت راست اقدام کنید.

نکات پایانه های فروشگاهی

تکالیف مشمولین سامانه مودیان و پایانه فروشگاهی

مطابق ماده 2 تا 14 قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان کلیه اشخاصی که مشمول قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان هستند، موظف به انجام مجموعه تکالیف زیر هستند:

چه کسانی باید در سامانه مودیان ثبت نام کنند؟

تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور مشخص می‌گردند، باید در سامانه مودیان الکترونیکی ثبت نام نمایند. قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان در این زمینه شفاف عمل کرده است. تمام افراد و شرکتهایی که امکان اتصال به شبکه پرداخت اینترنتی، درگاه پرداخت الکترونیک را از جمله خرده فروشی‌ها، واحدهای صنفی، سایت‌های فروشگاهی و خدماتی، رایانه‌ها و هر وسیله دیگری، مشمول قانون پایانه فروشگاهی می‌شود و بایستی در سایت مودیان ثبت نام بعمل آورند. مسئولیت صحت اطلاعات درج شده در سامانه برعهده مودی است. بنابراین مشمولان باید در هنگام ثبت نام، به درستی تمام اطلاعات خود را وارد و تایید نمایند. بکار بردن پایانه های فروشگاهی برای مودیانی که مستقیماً با مصرف کننده / خریدار نهایی در ارتباط نیستند، الزامی نیست.  اما برای دریافت صورتحساب و صدور آن بایستی از سامانه مودیان استفاده نمایند.

جرایم قانون پایانه های فروشگاهی

جریمه های قانون پایانه های فروشگاهی طبق ماده 22 قانون مذکور به شرح زیر خواهد بود:

  1. عدم صدور صورتحساب الکترونیکی، معادل ده درصد (۱۰%) مجموع مبلغ فروش انجام شده بدون صدور صورتحساب الکترونیکی یا بیست میلیون (۲۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال، هریک که بیشتر باشد.
  2. عدم عضویت در سامانه مؤدیان، عدم استفاده از پایانه فروشگاهی، عدم استفاده از حافظه مالیاتی، استفاده از حافظه مالیاتی متعلق به سایر مودیان، یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران، معادل ده درصد (۱۰%) مجموع مبلغ فروش انجام شده از آن طریق، یا بیست میلیون (۲۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی.
  3. عدم اعلام شماره حساب یا حساب های بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی واحد از طریق آن یا آن ها انجام می شود به سازمان، معادل ده درصد (۱۰%) مجموع مبلغ فروش انجام شده از طریق آن حساب یا بیست میلیون (۲۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال، هریک که بیشتر باشد و محرومیت از عمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق های موضوع قانون مالیات های مستقیم درهمان سال مالی.
  4.  عدم تحویل صورتحساب چاپی به خریدار، حذف یا مخدوش کردن صورتحساب، معادل دو درصد (۲%) مبلغ صورتحساب های مذکور یا معادل بیست میلیون (۲۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال هریک که بیشتر باشد.
  5.  عدم رعایت احکام مذکور در موارد (۱۲)،(۱۳)،(۱۴) این قانون، معادل یک درصد (۱%) مبلغ فروش گزارش نشده یا معادل ده میلیون (۱۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال، هریک که بیشتر باشد.

و تبصره های لازم به قرار زیر است:

  • تبصره ۱- مبلغ جریمه های ثابت مندرج در این قانون ، متناسب با نرخ تورم سالانه براساس آخرین اعلام بانک مرکزی، هرسال توسط سازمان اعلام می شود.
  • تبصره ۲- سازمان نمی تواند بیشتر از پنجاه درصد (۵۰%) جریمه های موضوع این ماده را مطابق ماده (۱۹۱) قانون مالیات های مستقیم مورد بخشودگی قرار دهد.
  • تبصره ۳- درصورت اعمال جریمه های موضوع بندهای «الفـ» و «ب» این ماده، جریمه موضوع ماده (۱۶۹) قانون مالیات های مستقیم اعمال نمی شود. در صورت اعمال جریمه های مذکور در بندهای « الف» و «ت» اعمال نمی شود.
نتیجه گیری:

سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی از سامانه های جدید سازمان امور مالیاتی کشور به منظور جلوگیری از فرارهای مالیاتی راه اندازی شده است. طبق قانون مصوب آبان ماه ۱۳۹۸، تمام مشمولین و مودیان مالیاتی باید در این سامانه ثبت نام نموده و صورتحساب الکترونیکی خود را از این طریق ارسال نمایند. کسانی که در موعد مقرر ثبت نام خود را انجام نداده و صورتحساب را ارسال نکنند، مشمول جریمه خواهند شد.

در صورت نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر در مورد پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان می توانید با کارشناسان مر کز مالی اقتصادی همت تراز تماس حاصل فرمایید.

پاسخگوی سوالات شما
جهت پاسخگویی به سوالات مالی و مالیاتی خود می توانید از خدمات رایگان مرکز مالی اقتصادی همت تراز از قبیل مشاوره مالیاتی در زمینه تراکنش های بانکی، مشاوره مالیاتی املاک و خانه های خالی، مشاوره مالیاتی در راستای ماده 181 و پلیس مالیاتی، مشاوره مالیاتی اصناف، مشاوره مالیات فهرست معاملات فصلی، مشاوره مالیاتی سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی استفاده کنید. کافیست با مشاوران مرکز مالی اقتصادی همت تراز از طریق فرم زیر در ارتباط باشید. کارشناسان همت تراز در اسرع وقت با شما در ارتباط خواهند بود.
=
خدمات مشاوره Consulting services
مجوزها authorizition
09140405012