نحوه محاسبه تجدید ارزیابی دارایی ها 1403
کلیه رویدادهای مالی در زمان وقوع به بهای تمام شده ثبت میشود. در زمان ثبات اقتصادی و عدم رکود ارزش جاری دارایی با ارزش دفتری تفاوت زیادی ندارد تا زمان وجود تورم که ارزش واقعی دارایی بیشتر از ارزش ثبت شده در دفاتر می باشد. که در اینجا نیاز به تجدید ارزیابی دارایی یا به عبارت دیگر ارزش گذاری مجدد دارایی و ثبت آن در صورتهای مالی می شود.
در این مقاله از مرکز مالی اقتصادی همت تراز، موسسه حسابداری اصفهان که در زمینه های خدمات مالیاتی از جمله : تهیه صورت های مالی شرکت ها، پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان، دفاع از پرونده های مالیاتی و کاهش مالیات، تهیه صورت های مالی شرکت ها، مالیات بر ارزش افزوده فعالیت می کنند، تصمیم داریم شما را با نحوه محاسبه تجدید ارزیابی دارایی ها 1403 آشنا کنیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
در بودجه سال 1403 دوره تجدید ارزیابی دارایی ها به 3 سال کاهش یافت، که این کار تنها باعث ایجاد اصلاح صورتهای مالی شده و تاثیری در سودآوری شرکت ندارد، ولی بطور غیرمستقیم برای شرکت سودمند میباشد. تجدید ارزیابی باعث درستی تحلیلهای بازار با تحلیل بنیادی میشود و سرمایه و دارایی شرکتها به ارزش واقعی خود نزدیکتر می شود.
قانون تجدید ارزیابی دارایی ها
- مالیات بر ارزش افزوده و جریمه ماده 169 قانون مالیات های مستقیم
نظر به اینکه مازاد تجدید ارزیابی، به عنوان معامله تلقی نمیگردد، بنابراین فاقد اثر مالیات بر ارزش افزوده و جریمه موضوع ماده 169 می باشد.
- مالیات بر درآمد
از تاریخ 06/04/1398 به بعد به موجب قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدمات کشوری و حمایت از کالای ایرانی مصوب سال 1398 :
به منظور رونق تولید و ایجاد اشتغال از طریق اصلاح ساختار مالی شرکتها و کارآمدسازی افزایش بهای ناشی از تجدید ارزیابی داراییهای اشخاص حقوقی موضوع حکم مقرر تبصره (1) ماده 149 قانون مالیات های مستقیم مصوب 03/12/1366 با اصلاحات و الحاقات بعدی، افزایش سرمایه از این محل مجاز و مشروط بر این است که ظرف مدت یکسال پس از تجدید ارزیابی به حساب سرمایه افزوده شده و این امر یک بار در هر 5 سال امکانپذیر است.
نکته :
- اشخاص حقوقی (دولتی و غیردولتی) مجازند مازاد تجدید ارزیابی را به حساب سرمایه منظور نموده و معاف گردند. بعبارت دیگر، میتوان در رعایت استاندارد و الزامات تبصره 1 ماده 149 ق.م.م حتی به حساب سرمایه ننموده و معاف از مالیات گردند.
- هزینه استهلاک ناشی از مازاد تجدید ارزیابی، هزینه قابل قبول نمی باشد.
استاندارد حسابداری تجدید ارزیابی دارایی ها
هدف از استاندارد حسابداری شماره 11 داراییهای ثابت، تعیین نحوه حسابداری داراییهای مشهود، برای استفادهکنندگان صورتهای مالی میباشد، تا آنها بتوانند با اندازه گیری دارایی های مشهود و چک کردن، اطلاعات سرمایهگذاری شرکت را اندازه گیری کنند و تغییرات را تشخیص دهند.
نحوه تجدید ارزیابی دارایی ها
شرکتهایی که دارای زیان انباشته بیش از نیمی از سرمایه در ترازنامه باشند طبق ماده 141 قانون اصلاحیه قانون تجارت، مشمول قانون شده و بایستی مجمع فوقالعاده در خصوص ابقا یا انحلال شرکت تشکیل و در مورد آن تصمیمگیری نمایند. درصورتیکه مجمع تصمیم به ادامه فعالیت گرفت، بایستی اقدام به افزایش سرمایه نمایند تا از شمولیت این ماده خارج شود.همچنین این شرکتها باید از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها جهت خروج از شمولیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت افزایش سرمایه دهند.
محاسبه تجدید ارزیابی دارایی
در استاندارد حسابداری ایران ملاک تجدید ارزیابی برای مقایسه ارقام همان عدد اولیه که در ابتدا به عنوان مبلغ دفتری با ارزش متعارف است استفاده می شود و در سنوات بعد نیز به آن عدد توجه می شود.
ملاک در استاندارد ایران = عدد اول ارزش دفتری
وقتی عدد ارزش متعارف یا ارزش منصفانه از عدد اول بیشتر شود، یعنی مازاد داریم و وقتی کمتر شود، یعنی هزینه داریم. اگر از عدد اول کمتر شود، اما عکس یک افزایش قبلی باشد، تا سقف مازاد، تجدید ارزیابی را بدهکار کرده تا صفر شود و مابقی هزینه محسوب می شود.
دقت کنید که در تجدید ارزیابی خود حساب دارایی مربوطه در صورت وجود کاهش بیش از سقف مازاد کم میشود و از حساب ذخیره کاهش ارزش دارایی استفاده نمی گردد. حساب ذخیره کاهش ارزش هر دارایی در حالت کلی برای هر نوع کاهش ارزش دائمی استفاده می شود و هیچ ارتباطی با روش تجدید ارزیابی ندارد.
ثبت حسابداری تجدید ارزیابی دارایی ها
ثبت داریی در ترازنامه در زمان تحصیل به روش بهای تمام شده تاریخی یا ارزش منصفانه ثبت می گردد.
دارایی ثابت (بس) ××
وجه نقد/ح پرداختنی (بد) ××
نکته 1 :طبق استاندارد شماره ۱۱ داراییهای ثابت مشهود پس از شناخت اولیه به ۲ روش قابل گزارش می باشند.
- بهای تمام شده تاریخی پس از کسر استهلاک هرگونه استهلاک انباشته و کاهش ارزش انباشته
- تجدید ارزیابی
نکته 2 : تمامی استهلاکهای انباشته قبلی حذف و مبلغ تجدید ارزیابی جایگزین ناخالص مبلغ دفتری قبلی آن دارایی پس از اتمام فرآیند تجدید ارزیابی خواهد شد.
نکته3 :طبق استاندارد دوره تناوب تجدید ارزیابی ۳ یا ۵ ساله است.البته این دوره در مورد سرمایه گذاریها سالانه می باشد.
نکته 4 :طبق استانداردها هرگاه یک قلم از دارایی های غیر پولی مورد ارزیابی قرار گیرد تجدید ارزیابی تمامی اقلام طبقه ای که دارایی مربوط به آن تعلق دارد الزامی است.نمونه ای از طبقات دارایی های غیر پولی عبارتست از زمین،ساختمان،ماشین آلات و تجهیزات،وسائط نقلیه، و …
نتیجه گیری
سند حسابداری تجدید ارزیابی دارایی ها به بهای تمام شده باعث ایجاد تفاوت قابل توجهی بین ارزش دفتری با ارزش جاری دارایی میشود. که برای بروز رسانی و شفافیت اطلاعات مالی از روش تجدید ارزیابی دارایی ها استفاده میشود. تجدید ارزیابی دارایی ها 1403 به عبارت دیگر به معنی افزایش یا کاهش ارزش شرکت پس از ارزش گذاری مجدد است. زمانیکه تورم در کشور زیاد است این کار باید طی سالهای بعد ادامه بطور مستمر ادامه یابد. تا داراییهای غیرمستهلک همچون زمین و ساختمان به قیمت واقعی (قیمت بازار) نزدیکتر شود. با اصلاح ساختار مالی شرکت، ارزش گذاری سهام شرکت منصفانهتر است. مرکز مالی اقتصادی همت تراز با داشتن کارشناسان و متخصصان در این زمینه آماده تجدید ارائه کردن دارایی را داشته تا بتوان اطلاعات مالی خود را بروز کرده و هوشمندانه تر تصمیم گرفت.
خدمات ارائه شده در مرکز مالی اقتصادی همت تراز
در زیر به نمونه ای از مهم ترین خدمات مرکز مالی اقتصادی همت تراز می پردازیم :
- خدمات حسابداری در اصفهان
- مشاوره مالیاتی در اصفهان
- خدمات مالیاتی در اصفهان
- مشاور مالیات اصفهان
- حسابداری مالی در اصفهان
- موسسه مالیاتی در اصفهان
- مشاوره مالی در اصفهان
- شرکت حسابداری در اصفهان
- موسسه حسابداری در اصفهان
- موسسه حسابداری اصفهان
- موسسات حسابرسی اصفهان
- شرکت حسابداری اصفهان
- حسابداری در اصفهان
- شرکت حسابرسی اصفهان
- بهترین موسسه حسابداری در اصفهان
- موسسه حسابرسی در اصفهان
- حسابرسی در اصفهان
- خدمات حسابداری در اصفهان
- مشاوره حسابداری در اصفهان
- شرکت حسابداری در اصفهان
- تراکنش های مشکوک ومالیات آن