نحوه محاسبه مالیات حق الوکاله



نحوه محاسبه مالیات حق الوکاله

طبق قانون مالیات‌های مستقیم کشور هر شخص حقیقی یا حقوقی که به هر نحوی درآمد کسب می نماید، باید از درآمد کسب شده، مالیات بپردازد. وکلا در برابر ارائه خدمات به موکلان بر اساس نرخ مصوب درآمد دریافت می کنند. این درآمد حق الوکاله نام دارد که باید در قرارداد بین وکیل و موکل ذکر گردد. گاهی اوقات، فرد کار های مربوط به دفاع را انجام می دهد و از وکیل در هیات های حل اختلاف مالیاتی کمک می گیرد، که در این صورت باید حق تمبر باطل کند. در صورتی که فرد از یک فرد برای این کار کمک بگیرد باید علاوه بر پرداخت حق تمبر مالیات مربوط به این موضوع را نیز بپردازد. بدین صورت تمام وکلا و کسانی که در محاکم خاص کار وکالت را انجام می دهند موظفند در وکالتنامه های خود مبلغ حق الوکاله را ذکر نمایند و 5٪ از ان را به عنوان مالیات حق الوکاله و مالیات حق تمبر ابطال نمایند.

 

در این مقاله از مرکز مالی اقتصادی همت تراز که در زمینه های خدمات مالیاتی از جمله : تهیه صورت های مالی شرکت ها، پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان، دفاع از پرونده های مالیاتی و کاهش مالیات، تهیه صورت های مالی شرکت ها، مالیات بر ارزش افزوده فعالیت می کنند به بررسی نحوه محاسبه مالیات حق الوکاله می پردازیم:

محاسبه حق الوکاله

طبق ماده 103 قانون مالیات های مستقیم

  • تبصره 1- ” در هر مورد که طبق مفاد این ماده عمل نشده باشد وکالت وکیل با رعایت مقررات قانون آیین‌ دادرسی مدنی در هیچ یک از دادگاه ها‌ و مراجع مزبور قابل قبول نخواهد بود، مگر در مورد وکالت‌های مرجوعه از طرف وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و شرکت‌های دولتی و شهرداری ها و‌ موسسات وابسته به دولت و شهرداری ها که محتاج به ابطال تمبر روی وکالتنامه نمی‌باشند.”
  • تبصره 2- ” وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و شرکت‌های دولتی و شهرداری ها و موسسات وابسته به دولت و شهرداری ها مکلفند از وجوهی که‌ بابت حق‌الوکاله به وکلا پرداخت می‌کنند، پنج درصد (۵%) آن را کسر و بابت علی‌الحساب مالیاتی وکیل تا پایان ماه بعد (۱) به اداره امور مالیاتی محل پرداخت نمایند.”
  • تبصره 3- “در صورتی‌که پس از ابطال تمبر تعقیب دعوی به وکیل دیگری واگذار شود وکیل جدید مکلف به ابطال تمبر روی وکالتنامه مربوط‌ نخواهد بود.”

همانطور بیان شد وکلا موظف به ابطال تمبر می باشند و بایستی در قرارداد وکالت الصاق نمایند. این مقدار، 5 درصد از مبلغ حق الوکاله مندرج در قرارداد وکالت می باشد.


مالیات حق الوکاله چیست؟

بر اساس ماده 103 ق.م.م. در دعاوی که خواسته مالی دارند، 5٪ (پنج درصد) حق الوکاله باید به عنوان مالیات حق الوکاله کسر گردد.

اختلافاتی که خواسته مالی نداند همچنین در دعاوی کیفری باید حداقل 5٪ حق الوکاله برای هر مرحله تعیین شود.

همچنین برای حل و فصل دعاوی در مراجع غیر قضایی مثل عوارض شهرداری ها مبلغ حق الوکاله به صورت زیر تعیین می شود.

شما می توانید با مشاورین همت تراز یکی از بهترین شرکت حسابداری در اصفهان تماس گرفته تا با ارائه  خدمات حسابداری در اصفهان شما را همراهی نمایند. 

 

نحوه محاسبه مالیات حق الوکاله

نحوه محاسبه مالیات حق الوکاله

  1. تا 1 میلیون تومان مابه تفاوت برابر  5 درصد
  2. تا 3 میلیون تومان مابه تفاوت 4 درصد
  3. تا 3 میلیون تومان مابه تفاوت 4 درصد مازاد نسبت به 1 میلیون تومان

از 3 میلیون تومان به بالا مابه تفاوت برابر با 3 درصد نسبت به مازاد 3 میلیون تومان محاسبه می شود. که به مقدار 5 درصد تمبر باطل می شود.

 

چه کسانی معاف از پرداخت مالیات حق الوکاله هستند؟

طبق ماده 1 ق.م.م ، تمام صاحبین مشاغل ایرانی موظف به پرداخت مالیات هستند. همچنین طبق بند (ب) و موارد 95 و 96 ق.م.م، تمام وکلا به عنوان صاحبین مشاغل محسوب شده و موظف به پرداخت مالیات مستقیم تحت عنوان مالیات حق الوکاله هستند. وکلا موظفند، تمبر باطل و الصاق کنند.

اما در برخی از موارد خاص نیازی به ابطال تمبر و وکالت نیست که در اینجا به آن اشاره می کنیم:

  • کارمند مودی:  اگر اسم کارمند در لیست بیمه مودی درج شده باشد، نیازی به ابطال حق تمبر نمی باشد.
  • اشخاص حقیقی: اگر مادر، پدر، خواهر، برادر، دختر، پسر، همسر و نوادگان مودی وکالت او را انجام دهند، نیازی به ابطال تمبر نمی باشد.
  • وزارت‌خانه‌ها، موسسات و شرکت‌های دولتی و شهرداری‌ها، نیازی به ابطال حق تمبر ندارند.
  • اگر وکیل پرونده بنا به هر دلیل عوض شود، وکیل جدید نیازی به ابطال تمبر مجدد ندارد.
نتیجه گیری:

وکیل بابت ارائه خدمات به موکل، دستمزد توافق شده ای می گیرد که به آن حق الوکاله می گویند. همچنین بابت حق الوکاله ای که از موکل دریافت می نماید، مشمول مالیات می گردد و بایستی مانند دیگر مشاغل تا ۳ ماه بعد از پایان هر سال نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی اقدام نماید و سازمان امور مالیاتی، موظف است تا اظهارنامه فوق را رسیدگی و مالیات ابرازی را قبول و یا نسبت به تعیین مالیات در مهلت مقرر اقدام نماید. مرکز مالی اقتصادی همت تراز با تکیه بر حرفه و سالها فعالیت تخصصی در زمینه مالی ارائه دهنده خدمات مالی و مالیاتی، حسابداری و حسابرسی می باشد. شما می توانید با دریافت مشاوره مالی و مالیاتی گامی قوی تر در جهت رسیدن به اهداف بزرگ مجموعه خود بردارید.

شما می توانید با مشاورین همت تراز یکی از بهترین موسسه حسابداری در اصفهان تماس گرفته تا با ارائه  خدمات حسابداری در اصفهان شما را همراهی نمایند. 

 

 

 

پاسخگوی سوالات شما
جهت پاسخگویی به سوالات مالی و مالیاتی خود می توانید از خدمات رایگان مرکز مالی اقتصادی همت تراز از قبیل مشاوره مالیاتی در زمینه تراکنش های بانکی، مشاوره مالیاتی املاک و خانه های خالی، مشاوره مالیاتی در راستای ماده 181 و پلیس مالیاتی، مشاوره مالیاتی اصناف، مشاوره مالیات فهرست معاملات فصلی، مشاوره مالیاتی سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی استفاده کنید. کافیست با مشاوران مرکز مالی اقتصادی همت تراز از طریق فرم زیر در ارتباط باشید. کارشناسان همت تراز در اسرع وقت با شما در ارتباط خواهند بود.
=
خدمات مشاوره Consulting services
مجوزها authorizition
03136640167